Speciale avond voor de 'Vrienden'

Maandag 30 mei organiseerde het bestuur van de Stichting een speciale avond. We waren te gast in het Koetshuijs van de firma AT Osborne nabij het weiland. De avond stond in het teken van het afscheid van Jos Weijens als secretaris, en het reilen en zeilen van de Stichting. Het bestuur had Rens de Boer van de firma Ekogrön bereid gevonden om het programma met een presentatie over natuurbeheer door grote grazers te omlijsten. De firma Ekogrön is de leverancier van de twee jonge Hooglanders en Rens staat ons met raad en daad bij.

 

Door het mooie weer werden de 'Vrienden', onder toeziend oog van Mario, getrakteerd op vakkundige uitleg over de dieren, ter plaatse van de Rusthoekweide. De avond werd afgesloten met een hapje en drankje. De deelnemers gingen bovendien niet met lege handen naar huis. Iedereen ontving als dank voor hun bijdrage een zakje met winterpenen. Een verantwoorde versnapering, om bij eigen gelegenheid aan de Schotse Hooglanders te voeren.

 

 

 

Ook 'Vriend' van de Schotse Hooglanders worden?

Kijk dan bij de rubriek 'steun ons'.


Firma Post rijdt mest uit

Vrijdag 15 april heeft de firma Post uit Eemnes de verzamelde mest weer voor ons uitgereden. Met groot materieel werd in mum van tijd de natuurlijke mest weer als grondstof voor het grasland teruggegeven.

 

Daarnaast heeft Bert Post een tweetal boomstammen verplaatst, zodat de Hooglanders zich weer lekker aan het hout kunnen schuren.

Sneeuw!

De dames zien voor het eerst sneeuw! En ook dat is even wennen.

Door hun dikke vacht kunnen Schotse Hooglanders goed tegen de kou en mocht de wind te guur worden, dan kunnen ze beschutting zoeken in de kapschuur. 

Pedicure

Op vrijdag 5 februari zijn de hoeven van de oude ossen gekapt. Niet met een verdovingspijl uit een geweer, maar via een vangkraal. Dit levert minder stress en gezondheidsrisico's op voor de dieren. Onder toeziend oog van Mario lieten de hooglanders zich door Rens de Boer van de firma Ekogrön de nagels knippen.

Nog zo een mooi artikel in de Baarnsche Courant!

In de Baarnsche Courant van maandag 18 januari jl. nogmaals een uitgebreid artikel over de komst van de kalfjes naar de Rusthoekweide.

Stichting Vrienden van de Rusthoekweide op RTV Baarn

Aandacht in de pers

Zowel in de Baarnsche Courant als de Gooi-en Eemlander van vrijdag 15 januari uitgebreid aandacht voor de komst van de twee kalfjes naar de Rusthoekweide.

Ze zijn er .....!!

Woensdagmiddag 13 januari is de Rusthoekweide verblijd met de komst van jonge Hooglandertjes. Het bestuur is die dag afgereisd naar het natuurgebied Lentevreugd bij Wassenaar om er samen met de firma Ekogrön twee 'kuitjes' uit te zoeken. Kuitjes zijn jonge vrouwelijke runderen. Nadat de dieren in een kraal waren gedreven was al snel duidelijk welke 'meiden' de oude ossen gingen vergezellen. Een levendige bruine, en voor het contrast, een blonde. Onder toeziend oog van - en met in achtneming van de 1,5 metermaatregel - de lokale media, bewoners en bezoekers kregen ze eind van de middag de vrijheid. Eerst nog wat onwennig, maar al snel zetten de 11 maanden jonge 'Schotten' het op een lopen. Hiermee is weer een levendig onderdeel aan dit unieke stukje van Baarn toegevoegd. Laten we hopen dat we hier komende dagen, weken, maanden, ja vele jaren veel plezier aan mogen beleven. Aan de onvermoeibare zorg van Mario van der Voort zal het niet liggen.

foto's: Blij met Baarn, Tabitha van Ommen, Caspar Huurdeman, Annemiek Distel, Eric de Kievit

Informatiepanelen onthuld

Woensdag 6 januari (op drie Koningen) is door het bestuur een drietal informatiepanelen onthuld. Met de realisatie ging een lang gekoesterde wens in vervulling om het publiek via deze panelen te informeren over dit unieke stukje weide en zijn grazers.
De informatie panelen staan aan de Eemnesserweg, J.F.Kennedylaan en op de T-kruising van de Rusthoek- en Zonnehoeklaan. Op de rijkelijk met foto’s gelardeerde panelen is aandacht voor zowel de Schotse Hooglanders, villa Rusthoek, de Stichting als ook de mogelijkheid om sponsor of donateur te worden.
Met name onwetendheid over eetgewoonten van de Hooglanders leidt er nog wel eens toe dat grote hoeveelheden brood in het weiland worden gegooid. Via de informatieborden weet de bezoeker nu dat de dieren hier niet goed tegen kunnen.
Om de kosten te drukken zijn de Acacia houten palen, RVS-frames en panelen geheel in eigen beheer ontworpen en gemaakt. Hierbij zijn wij met raad en daad bijgestaan door Pieter Schut van Blij met Baarn. Dank!

foto's Caspar HuurdemanEen duurzame investering

Vandaag, 21 november, hebben Jos en Eric een set nieuwe zonnepanelen op de Rusthoekweide geïnstalleerd.

 

Deze zijn éénmalig door de gemeente Baarn geschonken. Vorig jaar hebben wij tijdens de jaarlijkse informatieavond één zonnepaneel cadeau gekregen, maar deze bleek onvoldoende te werken.

 

De opgewekte energie helpt ons de kosten voor stroom te reduceren. Elektra dat nodig is voor in de kapschuur, het schrikdraad en de waterpomp.

 

Een duurzame gedachte die goed past bij onze doelstellingen!

 

Op werkbezoek ...

Zaterdag 19 september is het bestuur van de Stichting Vrienden van de Rusthoekweide op werkbezoek geweest bij Rens de Boer van de firma Ekogrön in Heemskerk. Ekogrön is beheerder van een groot aantal kuddes grote grazers zoals Schotse Hooglanders, Konikpaarden en Galloway runderen in diverse natuurgebieden in Noord- en Zuid-Holland.

 

Rens de Boer heeft jarenlange ervaring met terreinbeheer door Schotse Hooglanders en heeft ons vol passie en met heel veel kennis van zaken uitgebreid geïnformeerd over het wel en wee van deze dieren. Het was een leuk maar vooral nuttig bezoek!

 

Komende maanden meer. Blijf ons volgen!

Een nieuwe penningmeester

Helaas heeft Cor van der Sluis zijn functie als penningmeester van de Stichting neer moeten leggen. Gelukkig blijft hij als 'vriend' nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de stichting, maar niet meer als bestuurslid. Dit was onverenigbaar met zijn huidige werk. We zijn Cor veel dank verschuldigd voor het mede oprichten van de stichting, het binnenhalen van de ANBI status en het bewaken van een solide financieel beheer gedurende de eerste drie jaar.

Dank je wel Cor!

 

Tegelijkertijd zijn we verheugd dat we ook een opvolger hebben gevonden in de persoon van Annemiek Distel. Welkom Annemiek!

Zij stelt zich hieronder graag aan jullie voor.

Even voorstellen .....

Mijn naam is Annemiek Distel en met ingang van heden zal ik Cor van der Sluis op gaan volgen als penningmeester van de Stichting Vrienden van de Rusthoekweide.

Ik ben geboren en opgegroeid in Baarn. Na de middelbare school lokte Amsterdam en was ik voornemens niet meer terug te keren naar het voor mij toen te rustige dorp Baarn. Maar het liep toch anders en nu woon ik al meer dan twintig jaar met veel plezier weer in Baarn waarvan dertien jaar “naast” het weiland met de Schotse Hooglanders. Een uniek stukje Baarn dat aangewezen is als beschermd dorpsgezicht en door de begrazing van de Schotse Hooglanders een grote aantrekkingskracht op jong en oud heeft.

Bijna dagelijks geniet én volg ik het wel en wee van de Schotse Hooglanders. Ik geef ze een appel, het doet wat met me als ze niet helemaal fit zijn en ik zie ze ouder worden. Maar wat vooral belangrijk is; ik zie hoe goed ze verzorgd worden.

Toen Jos Weijens, secretaris van de Stichting Vrienden van de Rusthoekweide mij dan ook vroeg of ik penningmeester van de stichting wilde worden, heb ik geen moment geaarzeld. Dankzij de inzet van de stichting kunnen wij allen genieten van deze prachtige beesten. Je kan je bijna niet voorstellen dat ze er niet meer zouden zijn.

Onder het motto “de Schotste Hooglanders horen bij Baarn” kijk ik er dan ook naar uit om mij samen met Eric de Kievit en Jos Weijens te gaan inzetten om deze unieke plek in Baarn te behouden.

 

In Memoriam

De Rusthoekweide heeft een markante verschijning verloren. Wij hebben de zwarte Schotse Hooglander moeten laten inslapen.

Het ging al een tijdje minder goed maar gisteravond 9 mei 2020 rond 18:00 uur was de stier stervende.

De veearts heeft hem, na een verdoving, rond 20:00 uur definitief uit zijn lijden verlost. 

Wij en velen met ons zullen hem missen. Rust zacht zwarte vriend.

In de nieuwsrubriek een foto impressie van dit prachtige dier.


Ode aan een prachtig dier

Wat doet die tractor daar?

Misschien weten jullie het nog, eind vorig jaar is een deel van het weiland via 'diepzaaien' van vers graszaad voorzien. Dat is nu ook zichtbaar.

 

Echter ontbrak er nog een stuk.

Dat is afgelopen maandag 30 maart door de firma Post ook ingezaaid. Onze secretaris Jos Weijens hield een oogje in het zeil.

 

Hiermee is het hele weiland straks weer groen zoals het bedoeld is. Lekker voor de stieren om op te grazen!

 

Bijkomend voordeel is dat Mario niet zoveel kuilgras hoeft bij te voeren.

 

foto: Bea van der Sluijs

Zwarte Schotse Hooglander in ziekenboeg

Zoals de oplettende belangstellenden al hebben opgemerkt gaat het niet zo goed met onze zwarte vriend.

 

De kale plek op zijn rug is het gevolg van een jaarlijks terugkerend eczeem. Bijkomend probleem is dat de eksters de zwakke plek openpikken en er een wond ontstaat. Aan dit hinderlijke gedrag is niet veel meer te doen dan de (beschermde) vogels met b.v. handgeklap te verjagen. Mario, de dagelijkse verzorger, bespuit de wond bijna dagelijks met een desinfecterend middel, hetgeen onze vriend niet prettig vindt. Hij herkent de spuit en dus misleid Mario de patiënt door de spuit te camoufleren met een pluk hooi of vuilniszak, anders zet hij het gelijk op een lopen. Al met al een heel gedoe, maar Mario loopt gelukkig nog net iets harder dan de onwillige patiënt.

Daarnaast hebben alle drie de ossen in min of meer ernstige mate last van artrose. Gezien hun leeftijd (± 14 Jr.) niets bijzonders, maar de zwarte os heeft zichtbaar ernstige hinder in de achterhand en de daar bijbehorende pijn.

 

Donderdag is de dierenarts weer langs geweest. Hij stelde voor om hem een bepaalde periode, om de drie dagen, een injectie te geven met een zware ontstekingsremmer. Mario heeft instructie gekregen hoe om te gaan met het injectiepistool. Volgens het oordeel van de veearts zal dit de pijn zeker verlichten. Als het straks hopelijk wat warmer weer wordt zal dat ook helpen om de spieren en botten wat soepeler te maken. Het is zelfs voor een deskundige moeilijk in te schatten of- en in welke mate het dier nog kwaliteit van leven heeft, maar hij eet en poept goed en komt nog steeds enthousiast af op aangeboden versnaperingen, wij zien het nog een poosje aan.

 

In de tussentijd houden wij hem goed in de gaten. En verwennen hem extra met veekoeken en winterpenen.

 

Opbrengst statiegeld actie AH

In de maand december liep er een statiegeld actie bij de Albert Heijn in Baarn. Door statiegeldbonnetjes in een bus te deponeren steunde je de Schotse Hooglanders.

 

Uiteindelijk is er €262,55 opgehaald. Allen die hebben gedoneerd; hartstikke bedankt!

Ed Zwanikken plaatst -pro deo- dakgoten

Op een mooie dag in november heeft Ed Zwanikken van het gelijknamige Loodgieters- en installatiebedrijf, onder toeziend oog van onze Schotse vrienden, de kapschuur van prachtige zinken dakgoten voorzien. Hiermee blijft het verblijf ook bij hevige regen mooi droog. Dank voor je geweldige support Ed!

Kapschuur staat!

Op woensdag 4 september is de firma Schipper begonnen met de opbouw van de kapschuur, nadat de maandag er voor de fundering was gelegd.

 

Met vereende krachten werden in een middag alle onderdelen vakkundig op de fundering geplaatst en aan elkaar geschroefd.

 

Vervolgens de dakplaten er op bevestigd en dakpannen gelegd.

 

2 dagen later is de betonvloer gestort.

 

Als de verbetering van het grasland is afgerond mogen de Hooglanders hun nieuwe onderkomen betrekken.

Werkzaamheden aan Rusthoekweide in volle gang

2e helft augustus 2019: op en rond de Rusthoekweide wordt hard gewerkt aan een groot aantal verbeteringen.

In opdracht van de gemeente en met medewerking van de Stichting Vrienden van de Rusthoekweide en bewoners worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

 

1. De omheining wordt door de firma Wijncoop uit Putten vervangen. De oude palen en het prikkeldraad maken plaats voor nieuwe Acacia palen en 3 stroken schrikdraad;

 

2. Het monumentale toegangshek is inmiddels door B&C Metaal uit Soest gerenoveerd en vervangen, met behoud van de oude balusters;

 

3. De grond is bouwrijp gemaakt voor de komst van de nieuwe schuilhut/kapschuur door de firma Schipper Houtbouw uit Emmen. We berichtten al eerder over de verkregen omgevingsvergunning;

 

4. Verharding rondom de drinkplaats.

 

De foto's spreken voor zich. Reacties, net als donaties voor de stalinrichting ;-) zijn welkom!

 

Omgevingsvergunning verleend

 

Goed nieuws!

De gemeente is akkoord met ons voorstel voor een nieuwe kapschuur. De Omgevingsvergunning is verleend. Rechts een sneak-preview van het nieuwe onderkomen van de 3 Schotse Hooglanders. Oplevering is voorzien in de zomer.

Dit is mede mogelijk door de medewerking van de direct betrokken bewoners. Dank hiervoor!

Stront over de grond

In de loop van de tijd ontstaat er bij de schuilhut een berg van een mengsel van mest en stro. Die berg kan er niet eindeloos blijven liggen. Dan ontstaat er (stank)overlast. In het verleden werd deze mesthoop daarom afgevoerd. Wij vonden dat zonde en weinig duurzaam. Vandaar dat op woensdag 6 maart de firma Post in opdracht van de Stichting met zwaar materieel de mest heeft uitgestrooid over het terrein. Verwachting is dat hiermee het gras op de weide ook beter groeit. Voor de drie Musketiers was al die machinerie wel even schrikken. Maar met Mario in hun midden bleven ze er rustig onder. Ze keken lijdzaam toe hoe hun onderkomen weer netjes werd.

Jaarverslag 2018 gepubliceerd

 

Ons Jaarverslag over 2018 is uit!

 

Met enige trots doen we verslag over eerste levensjaar van onze stichting.

 

Het jaar stond voor de Schotse Hooglanders in het teken van grote droogte en voor ons als bestuur voor het borgen van de continuïteit.

 

Wij zien 2019 - met uw hulp - weer vol vertrouwen tegemoet.

 

Dank voor alle steun!

 

U vindt het Jaarverslag onder "ANBI & PRIVACY" of klik hier

Liever geen brood....

Regelmatig vinden wij grote hoeveelheden brood in de weide.

Ongetwijfeld goed bedoeld, maar voor de stieren is brood niet echt gezond. Brood is buikvulling anders niet.

In beperkte mate geven kan geen kwaad maar koeien magen en darmen zijn er niet op ingesteld. Bij te grote hoeveelheden bestaat risico op pensverzuring.

 

Wil je de Hooglanders iets lekkers geven?

Bij groenteman of bij Eemland Diervoeders in Soest zijn zakken afgedankte penen voor €2 te koop.

 

 

 Gat rond drinkplaats voorlopig opgevuld

Vrijdag 21 december hebben Jos Weijens, Eric de Kievit en Nino Burgman in de stromende regen nodige zand naar de drinkplaats gebracht.

 

In opdracht van de gemeente Baarn reed om 08:00 de vrachtwagen van firma Kuijer met 4 kuub zand richting de Rusthoekweide.

 

Er was door uithollen van de drinkplaats een onveilige situatie ontstaan. Dat is nu -tijdelijk- verholpen.

 

De mannen hadden over belangstelling van de drie Schotse Hooglanders niet te klagen. Ze namen de opgevulde drinkplaats maar al te graag weer in bezit.

 

In het voorjaar van 2019 wordt de drinkplaats met water doorlatende klinkers bestraat. Dit om verder uitslijten te voorkomen.

College gemeente Baarn gaat akkoord; Rusthoekweide krijgt                 kwaliteitsimpuls

 

 

 

 

 

Dinsdag 27 november 2018. Het College van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Baarn is akkoord gegaan met het voorstel om de Rusthoekweide op een aantal punten te verbeteren.

Op de informatieavond van 13 november op het gemeentehuis waren een groot aantal 'Vrienden', donateurs en sponsoren al getuige van de plannen van de Stichting. Met de steun van de gemeente kunnen nu belangrijke verbeteringen worden gerealiseerd. Het gaat om:

 

- verbeteren van de drinkplaats;

- nieuwe omheining en realisatie van een kraal;

- nieuwe schuilhut;

- en renovatie van monumentale toegangshek.

 

De wensen van het bestuur gaan verder, maar hier wordt in de loop van 2019 meer over bekend gemaakt.

 

Hou de website - en de Rusthoekweide - in de gaten!!

 

Mogen we ook in 2019 op uw (financiële) steun rekenen?

Doneren was nog nooit zo makkelijk

 

Wij als Vrienden van de Rusthoekweide zijn blij met iedere donatie, groot en klein.

 

Wij begrijpen ook dat je hier enige moeite voor moet doen. Maar nu hebben we het wel heel makkelijk gemaakt!

 

Bij de Albert Heijn aan de Eemnesserweg kun je je bonnetje van het statiegeld aan de Stichting doneren. Dat kan tot 1 november.

 

Tevens hangt hier onze folder met alle informatie over de doelstellingen van de Stichting.

 

Dus breng die lege statiegeld flessen naar de Albert Heijn.

 

De Schotse Hooglanders zijn er blij mee.

Regen !!

Eindelijk was er dan vandaag - 8 augustus 2018 - weer wat regen. Na een lange periode van weerrecords met warmte en droogte. Het zal nog zeker een tijdje duren voordat onze vrienden op de Rusthoekweide weer van vers gras kunnen genieten.

 

Met de medewerking van de verzorgers van de dieren in het Hertenkamp hebben we vandaag wat extra - afwisselend - voedsel kunnen geven.

 

Met name het blad van afgedankte groente viel in de smaak. Het is even wennen voor ze, spinazie, lof, bloemkool bladeren, aardappel(schil), maar over het algemeen zijn ze niet kieskeurig. Absolute topper zijn de penen. Die gaan er in als koek .....

 

Belangrijk om niet alles in één keer over de omheining te gooien, want één van de twee bruine jongens is zo dominant dat hij alles voor de neus van andere twee wegkaapt.

 

Als u de dieren iets voert, dan alstublieft geen hele broden !! Het zijn herkauwers en daar past een overdaad aan sneetjes brood niet bij. Dank voor uw medewerking.

 

De Rusthoekweide kleurt geel

Het heeft al geruime tijd niet geregend.

 

Dat is ook goed te zien aan de kleur van het droge gras op de Rusthoekweide.

 

De dieren weten de drinkplaats juist bij dit mooie weer gelukkig goed te vinden.

 

Uiteraard biedt Mario ze voldoende voedsel aan nu het malse groene gras er even niet voor ze is.

Iedere dag krijgen ze kuilgras.

De zwarte 'musketier' onder narcose

Als u regelmatig de Rusthoekweide bezoekt zal het niet zijn ontgaan dat de zwarte Hooglander last heeft van een open wond achter op de rug. Daar heeft het dier vorig jaar ook last van gehad. Dit ontstaat meestal met de wisseling van de vacht. Bij erg warm weer is hij hier extra gevoelig voor. Hier komen vliegen op af, die leggen eitjes, daaruit komen weer larven die zich voeden met het bloed van de os. Dat geeft ernstig infectiegevaar en moet voorkomen worden. We hebben in overleg met Mario op maandag 14 mei de dierenarts er bij gehaald om de plek te behandelen. Daarvoor was een narcose noodzakelijk. Dat gebeurt met een verdovingspistool. De dierenarts doet dat niet zelf, dat wordt door een jager gedaan.

 

Om 17:00 uur kwam er melding bij gemeente Baarn binnen "dat er een pijl in de vacht van één van de Schotse Hooglanders aan de Eemnesserweg hangt". Dat klopt dus, sterker, er waren drie pijlen nodig om het dier in gewenste rust te krijgen. Inmiddels loopt hij weer en drinkt. Het eten zal hij de komende dagen weer moeten gaan oppakken. Mario houdt zijn gezondheid - samen met de betrokken bewoners- nauwkeurig in de gaten.

foto's Jos Weijens en Eric de Kievit

We zijn een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

Er was enige overredingskracht van onze penningmeester Cor van der Sluis voor nodig maar vanaf 1 januari 2018 heeft de Stichting Vrienden van de Rusthoekweide de ANBI status. We zijn een Algemeen Nut Beogende Instelling. Het winnen van de 'Mooi Baarn'-prijs heeft mede hieraan bijgedragen.

 

Een ANBI heeft een aantal belastingvoordelen:

  • Donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • Een ANBI betaalt geen erfbelasting of schenkbelasting voor erfenissen en schenkingen die de instelling gebruikt voor het algemeen belang.

7 maart 2018; de Stichting wordt beloond met "Mooi Baarn" prijs

Op woensdag 7 maart 2018 ontving het bestuur van de Stichting Vrienden van de Rusthoekweide uit handen van Hans van der Heide, voorzitter van Stichting Mooi Baarn de "Mooi Baarn prijs". Dit als waardering voor initiatief van onze Stichting om dit unieke stukje 'cultureel erfgoed' voor Baarn te behouden.

 

In aanwezigheid van Baarnsche Courant en de Gooi-en Eemlander plus Radio en TV Baarn keken de hoofdrolspelers - De Schotse Hooglanders - toe hoe de oorkonde en een geldbedrag werden uitgewisseld.

 

Als bestuur zijn we zeer verguld met deze prijs. We voelen ons hiermee enorm gesteund om door te gaan met het realiseren van onze doelstellingen.

 

Mario, de verzorger van de dieren, deed voor de camera nog eens uit de doeken wat er bij komt kijken om de grazers onder alle weersomstandigheden in goede gezondheid te houden.

Voor de reportage van RTV Baarn klik hier.

 

 

 

 

6 december 2017; de Stichting Vrienden van .... is een feit

Na het succes van de bewonersavond, waarbij vele betrokkenen uit de buurt toezeggingen hebben gedaan voor financiële steun, was op 6 december het moment daar; de Stichting Vrienden van de Rusthoekweide is een feit.

Bewonersinformatie avond

Op 28 november 2017 hebben de huidige bestuurders van de Stichting een bewoners informatiebijeenkomst georganiseerd.

 

De commotie over de verhuizing van de Schotse Hooglanders naar Eefde was een beetje geluwd, maar de dreiging allesbehalve voorbij. Tijdens de avond is openheid van zaken gegeven over behaalde resultaten bij vinden van geldschieters en is de hulp van de bewoners in de directe omgeving ingeroepen.

 

Na de nodige publiciteit in de lokale en regionale (sociale)media en op RTV Utrecht, is op 21 juni 2017 aan de gemeente Baarn de petitie met 1214 steunbetuigingen overhandigd. In een persoonlijk onderhoud met wethouder Stroo is constructief overleg gevoerd over de mogelijke opties voor behoud van bestaande situatie.

 

In overleg met de eigenaar van de dieren is vervolgens de initiatiefnemers van de petitie de mogelijkheid geboden om tot 1 januari 2018 voorbereidingen te treffen de exploitatie van het weiland en pacht van de gemeente over te nemen. Dit heeft geleid tot de oprichting van de “Stichting van de Vrienden van de Rusthoekweide”.

 

... de buurt komt in actie

Het aangekondigde vertrek...

Het was in mei 2017 dat de toenmalige pachter van het weiland aan de Rusthoeklaan aankondigde dat hij zijn dieren naar Eefde wilde verhuizen. Hij heeft zijn pachtcontract met de gemeente opgezegd.

 

Afgezien van de motieven die hierbij een rol hebben gespeeld, was dit aanleiding voor aantal verontruste bewoners rond het weiland voor villa Rusthoek om in actie te komen. Er is gestart met een petitie, om zoveel mogelijk steunbetuigingen te verkrijgen.

 

De ondertekenaars wilden deze unieke situatie van begrazing door deze prachtige oer runderen behouden. Omwonenden weten als geen ander hoeveel belangstelling deze pracht beesten krijgen van passanten, in veel gevallen (groot)ouders met kleine kinderen die soms wel langer dan een kwartier gebiologeerd naar het drietal staan te kijken.